Angajarea de personal asiatic nu mai este o noutate în România. Multe companii românești au ales să înlocuiască forța de muncă autohtonă cu forță de muncă din țările asiatice. Datorită creșterii numărului de cereri de eliberare a avizelor de angajare de la începutul anului până în prezent față de perioada similară a anului anterior, dar și a numărului locurilor de muncă vacante declarate de angajatori, executivul a hotărât anul acesta suplimentarea contingentului de la 25.000 la 50.000 de lucrători nou admiși pe piața forței de muncă din România. Aceasta suplimentare arată interesul și nevoia crescută a angajatorilor de a înlocui forța de muncă autohtonă cu forță de muncă ”din import” care să le asigure continuitatea și predictibilitatea afacerii.
Un procent semnificativ din rândul angajatorilor este încă reticent la acest fenomen, care conduce la o noua reconfigurarea a pieței forței de muncă din România, și care va ”forța” din ce în ce mai mulți angajatori să ia în calcul angajarea muncitorilor din spațiul NON-UE. Această reticență în rândul angajatorilor provine de cele mai multe ori din lipsa unei informări corecte. Pentru a veni în sprijinul angajatorilor ne propunem să detaliem mai jos etapele unui proces de angajare pentru personal asiatic.
Care sunt etapele necesare angajare personal asiatic?
- Informarea
Pentru a avea acces la informații corecte și transparente care să vă ajute în luarea acestei decizii, primul pas constă în contactarea unei Agenții specializate în plasarea de personal asiatic.
- Identificarea nevoilor
Împreună cu consultantul veți identifica corect nevoile actuale și le puteți corela mai ușor cu cultura țării de origine a muncitorilor. Rolul consultantului constă în a vă ghida să luați o decizie adaptată afacerii dumneavoastră.
- Crearea profilului candidatului
Un aspect important peste care se trece foarte ușor în discuția inițială stă tocmai in identificarea corectă a profilului de muncitor căutat. Este important un dialog deschis și transparent între consultant și angajator în această etapă atât pentru reușita procesului de selecție, cât pentru cea de recrutare.
- Selecția și recrutarea
Mulți angajatori fac confuzie între etapa privind selecția candidaților și etapa privind recrutarea personalului. Selecția și recrutarea sunt 2 etape diferite în procesul de angajare. Procesul de selecție este în responsabilitatea consultantului, și se desfășoară firesc dacă nu s-a sărit peste etapa anterioară (identificarea profilului candidatului), iar procesul de recrutarea este procesul aflat în responsabilitatea angajatorului. Acesta știe cel mai bine ce fel de candidați își dorește în echipa sa.
- Obținerea avizului de munca
În această etapă, o dată încheiat procesul de recrutare și confirmată lista finală a candidaților, se întocmește documentația pentru obținerea avizului de muncă. Eliberarea avizului de muncă se face în termen de 30 de zile de la momentul depunerii fizice a dosarului candidatului la Direcția pentru Imigrări a Municipiului București sau după caz în teritoriu. Până la obținerea programării fizice pentru depunerea documentelor în original, procesul durează în medie 1,5 luni.
- Obținerea vizei de muncă
O dată ridicat avizul de muncă cu ajutorul partenerilor noștri demarăm procedura de obținere a vizei de lungă ședere în scop de muncă. Procesul durează în medie între 1-2 luni, iar aceste termen este influențat de volumul de cereri, procedurile si regulilor specifice fiecărei Ambasade, și nu în ultimul rând de restricțiile legate de COVID-19.
- Aducerea candidaților în România
Ulterior obținerii vizei de muncă, oferim suport în procesul de aducere în țară al candidaților și ținem legătura cu reprezentanții companiilor până la plasarea lor în cadrul organizației.
- Obținerea permisului de ședere
După finalizarea procesului de angajare (eliberarea adeverinței de angajare, a fișei de aptitudini, semnarea contractului individual de muncă, efectuarea instructajului de protecția muncii, a procedurilor interne, etc) împreună cu angajatorul întocmim documentele pentru obținerea permisului de ședere, ultima etapă în procesul de angajare. Eliberarea permisului de ședere durează în media 30 de zile. Acest termen curge de la momentul în care cetățenii Non-UE se prezintă la Direcția de Imigrări pentru amprente și fotografie.
- Suport în integrarea angajaților
Rămânem alături de angajator și angajați pentru a facilita integrarea în organizație și pentru reușita colaborării.
Sursă foto: istockphoto
Octombrie 2021