Odată cu intrarea în vigoare a actelor normative care au modificat ”OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României”, la sfârșitul anului 2022, procedura privind schimbarea de angajator a devenit mult mai birocratică și necesită îndeplinirea unor condiții specifice de eligibilitate, atât din partea angajatorului, cât și a cetățeanului străin.
Pentru a întocmi corect documentația și a respecta termenele legale recomandarea noastră este să apelați la un consultant specializat care este la curent cu toate modificările în vigoare.
Câteva aspecte deloc de neglijat, când luați în considerare angajarea de cetățeni NON-EU, fac referire la următoarele:
În ceea ce privește angajatorul:
Angajatorul are achitate la zi obligațiile către bugetul de stat;
Angajatorul desfășoară activități compatibile cu funcția pentru care se solicită încadrarea în muncă a străinului;
Angajatorul/beneficiarul prestări servicii să nu fi fost sancționat pentru muncă nedeclarată sau angajare ilegală, în ultimele 6 luni anterioare soluționării cererii în cazul lucrătorilor permanenți/sezonieri/stagiari/transfrontalieri/înalt calificați/au pair/detașați/ICT;
Angajatorul trebuie să probeze că există angajați în companie, alții decât cei pentru care se solicită încadrarea, iar compania are activitate anterioară.
În ceea ce privește viitorul angajat:
Să dețină un pașaport valabil;
Să dețină un permis de ședere valabil (recomandat un minim de 3 luni);
Dacă raportul de muncă al străinului încetează înainte de expirarea perioadei pentru care a fost eliberat permisul unic, acesta rămâne valabil până la expirarea perioadei pentru care a fost eliberat, dar nu mai mult decât perioada în care străinul beneficiază de indemnizaţie de şomaj potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, sau nu mai mult de 90 de zile de la data înregistrării încetării raportului de muncă dacă străinul nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj;
Să dețină documentele de încetare a relațiilor de muncă de la angajatorul anterior;
Dacă încetarea relațiilor de muncă se produce în primele 12 luni de la obținerea primului permis de ședere pe teritoriul României acesta trebuie să prezinte și un acord de angajare din partea fostului angajator.
Februarie 2023