Pentru a angaja cetățeni extracomunitari, companiile românești trebuie să obțină avizul de angajare de la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), însă până la obținerea autorizației de muncă angajatorii trebuie să cunoască anumite informații care îi vor ajuta să înțeleagă mai bine procesul de angajare.

Contează dacă firma mea are datorii fiscale?

Da, contează. Pentru a demara procesul de obținere al documentelor pentru cetățenii din spațiul Non-UE, companiile trebuie să depună certificatul constatator fiscal, eliberat de administrația finanțelor publice la care au sediul. Certificatul trebuie să confirme plata obligațiilor fiscale pentru ultimul trimestru. Dacă firma nu și-a plătit impozitele, nu poate angaja cetățeni din afara UE

Există un salariu minim pentru angajații din afara UE?

Da, companiile trebuie să ofere angajaților din afara UE salariul minim brut, adică 2.230 lei (aplicabil în 2021).Până în 2018, angajatorii trebuiau să ofere angajaților un salariu mediu brut în România, de peste 4.000 de lei, o sumă mult mai mare decât este în prezent.

Contează venitul anual al companiei mele?

Nu, venitul anual nu este important pentru companiile care doresc să angajeze lucrători din afara UE. Cu toate acestea, compania nu ar trebui să fie în insolvență sau în procedură de faliment.

Compania mea este nouă pe piață, face asta diferența?

Nu, nu contează vechimea companiei dumneavoastră atunci când angajați cetățeni străini. Puteți angaja cetățeni din afara UE chiar dacă compania este nou înființată.

Dacă firma are zero angajați români, pot angaja cetățeni din afara UE?

Da, nu contează dacă compania nu are deloc angajați. A avea atât angajați români, cât și străini nu este o condiție obligatorie pentru a obține avizele de muncă sau  permisele de ședere pentru lucrătorii din afara UE.

 

Noiembrie 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ți-ar mai putea plăcea și

× Cum iti pot fi de folos?